Mlekara podiže biogas postrojenje

Bez autora
Feb 25 2011

Predstavnici Mlekare „Lazar” – Blace i kompanije GHD iz Viskonsina (SAD) potpisali su ugovor za izgradnju biogas postrojenja na farmi muznih krava u Blacu. Ukupno ulaganje iznosi 1,5 miliona dolara, ali najveći deo ovog iznosa utrošiće se na izgradnju prateće infrastrukture biogas postrojenja na samoj farmi. Očekuje se da će do septembra ove godine postrojenje biti završeno kao jedan od najznačajnijih prenosa tehnologije u sferi poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Sa zaključenjem ugovora počinje realizacija jedne od najvećih lokalnih investicija na jugu Srbije, koja ujedno predstavlja šansu za dalji razvoj stočarske i mlekarske industrije, kao i regiona. Uz primenu ove tehnologije, Mlekara „Lazar” će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje. Investicija treba da se otplati za tri godine.

Mlekara podiže biogas postrojenjePredstavnici Mlekare „Lazar” – Blace i kompanije GHD iz Viskonsina (SAD) potpisali su ugovor za izgradnju biogas postrojenja na farmi muznih krava u Blacu.

Ukupno ulaganje iznosi 1,5 miliona dolara, ali najveći deo ovog iznosa utrošiće se na izgradnju prateće infrastrukture biogas postrojenja na samoj farmi.

Očekuje se da će do septembra ove godine postrojenje biti završeno kao jedan od najznačajnijih prenosa tehnologije u sferi poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

Sa zaključenjem ugovora počinje realizacija jedne od najvećih lokalnih investicija na jugu Srbije, koja ujedno predstavlja šansu za dalji razvoj stočarske i mlekarske industrije, kao i regiona.

Uz primenu ove tehnologije, Mlekara „Lazar” će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje. Investicija treba da se otplati za tri godine.

Suzan Fric, direktorka USAID-a u Srbiji, istakla je da je primena odgovarajućih tehnologija u tretiranju otpada izuzetno bitna za poljoprivredu, jer ne samo da predstavlja ekološki odgovornu praksu, već omogućuje i velike uštede, a samim tim i veće prihode.

– Mlekara „Lazar” je prepoznala prednost korišćenja takozvanih zelenih tehnologija. Zakon o energetici nam omogućuje da iskoristimo prednosti proizvodnje struje po subvencionisanim cenama i time unapredimo poslovnu konkurentnost... Uzimajući u obzir da je naša investicija na neki način pionirski poduhvat, očekujemo da nam relevantne državne institucije pruže odgovarajuću podršku u obezbeđivanju potrebnih saglasnosti i dozvola i na kraju omoguće preuzimanje proizvedene struje, povezivanjem sa energetskim sistemom Srbije – rekao je Milan Vidojević, direktor Mlekare „Lazar”.

Ovaj projekat je jedan od programa podrške srpskoj poljoprivredi koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Osnovni ciljevi projekta su povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda i kreiranje novih radnih mesta u poljoprivredi.

Preduzeće „Lazar” počelo je sa radom 1994. godine sa svega dva radnika. Danas ima 160 zaposlenih i prerađuje oko 50.000 litara mleka dnevno koje mu isporučuje više od 2.500 gazdinstava. Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga. „Lazar” ima i farmu sa 600 muznih krava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik